Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /customers/c/3/b/kwbdendermondecentrum.be/httpd.www/includes/menu.inc).

Geschiedenis

Onmiddellijk na de tweede wereldoorlog groeide vanuit de Christelijke Arbeidersbeweging de behoefte om een socio-culturele vormingsbeweging te stichten: in 1945 werd KWB gesticht. In de geest van destijds was KWB een mannenbeweging die sociale actie, volkscultuur en vorming hoog in het vaandel voerde. Vlaanderen moest heropgebouwd worden: vorming en sociale actie van en door loon- en weddetrekkenden waren hiertoe de hefbomen. Alras groeiden er overal afdelingen.


Het oudste verslag dat teruggevonden werd over KWB Dendermonde centrum dateert van 1 januari 1945. Uit dit verslag blijkt dat de afdeling reeds vroeger bestond en 440 leden telde. Streefdoel was eind 1952 de 500 leden te bereiken en een vlag aan te schaffen.


Er werd toneel gespeeld, kaartavonden, Kerst- en Sinterklaasfeesten wisselden af met avonden waarop over het lot van de werknemer gediscussieerd werd. Een spaarkas liet toe dat voor velen een eerste buitenlandse dagreis mogelijk werd.


Maar tijden veranderen…
Door de toenemende welvaart, de scholingskansen voor elkeen, de individualisering en het ruimere vrijetijdsaanbod, kregen de KWB afdelingen (vooral in de steden) harde klappen.


In 2005 werd KWB Dendermonde centrum 60 jaar. Een jaar van ommekeer. Nieuwe bestuursleden werden aangetrokken. Nieuwe initiatieven kwamen tot stand en een website liet niet lang op zich wachten.


Baanbrekend was dat KWB Dendermonde centrum van een mannen- naar een multiiculti - gemengde beweging overschakelde. Sport werd een doel, de zomerpetanque werd een feit.